Kloka energispartips

Små tips på hur du kan spara energi hemma:

Stäng av med strömbrytaren

Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge. En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.

Duscha snabbt och effektivt

En dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med hela 500 kWh (kilowattimmar) per person. Stäng därför av vattnet när du vill tvåla in dig och använd gärna en duschtimer för att hålla reda på tiden.

Anpassa kastrullens storlek till plattan

Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek (repiga och buckliga bottnar drar mer energi). Använder du lock när du kokar vatten sparar du dessutom 30 % energi.

Använd torkskåp och torktumlare med måtta

Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa även torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

Ställ in rätt temperatur på kyl och frys

För varje grad extra kyla du har ökar du energianvändningen med upp till 10 procent. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader (går lätt att kolla genom att lägga in en termometer i mitten av kylen eller frysen.)

Tvätta en full maskin, överdosera inte tvättmedel

Det går åt nästan lika mycket energi till att tvätta en enda tröja som att tvätta en full maskin. Tänk också på att inte överdosera tvättmedlet, utan läs på paketet hur mycket som behövs.

Släck alltid lyset när du lämnar rummet

Belysning står för en fjärdedel av hemmets energianvändning, så här finns det båda pengar och energi att spara. Tänk på att även släcka när du lämnar trapphus, förråd och andra gemensamma utrymmen.

Var rädd om värmen i lägenheten

Ha inte stora möbler eller långa gardiner framför dina element, det hindrar värmen från att komma ut i rummet. Om du känner drag, kolla dina tätningslister runt fönster och dörrar. Är de trasiga, kontakta hyresvärden.

Var sparsam med vattnet

En kvarts disk under rinnande vatten kräver hela 75 liter, använd istället balja eller diskpropp. Stäng även av vattnet när du borstar tänderna. Tipsa hyresvärden om läckande kranar.

Byt till lågenergilampor eller LED-belysning

I lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus. En lågenergilampa drar ungefär en fjärdedel så mycket el som en glödlampa. Appen "Lampguiden" från Energimyndigheten hjälper dig välja rätt lampa.