Temperatur

Vi får en del frågor om värmen i lägenheterna. Bra att känna till är att vi inte sätter på och stänger av värmen "hur som helst" i ett hus. Värmen i våra fastigheter styrs helt per automatik av utomhustemperaturen - ju kallare det är ute desto mer värme i elementen. Så när temperaturen utomhus sjunker går värmen igång i våra hus. Det kan dock ta något dygn innan den som bor i huset känner av det - eftersom det tar tid innan värmen hunnit sprida sig ordentligt i hela huset.

Innetemperaturen

Mellan Hyresbostäder och Hyresgästföreningen finns en överenskommelse
angående innetemperaturen. Överenskommelsen säger att det ska vara ca 20 grader i den s k komfortzonen (mitt i rummet 1,20 meter över golvet), och att det finns ett "spelrum" på 4 grader vid golv/ytterväggar och tak. Det vill säga, det kan vara 17 grader på golvet, men det ska vara 20 grader i komfortzonen.

Ett av de vanligaste problemen vid låg temperatur är att stora möbler har felplacerats framför elementen. Där hindrar de luftcirkulationen och värmetransporterna i bostaden. Ge värmen fritt spelrum så den lätt kan cirkulera i bostaden. Stäng inte heller fönsterventilerna som finns i lägenheten, de gör att luften cirkulerar som den ska.

Om elementen inte blir varma, vid vattenburen värme

Normalt känns ett element varmare upptill än nedtill. Om elementet inte blir varmt kan det bero på att smuts i vattnet har orsakat ett stopp i termostatventilen. Sådant brukar oftast hända på hösten när värmen sätts på igen efter en varm sommar. Prova med att öppna och stänga ventilen några gånger med fullt utslag så brukar problemet försvinna. Om det inte hjälper och du har kontrollerat att inomhustemperaturen är för låg, prata med oss.

Felanmälan

Om du misstänker att något är fel på värmen i din lägenhet ska du felanmäla detta till vår Kundtjänst 011-211600 eller via vår hemsida under Mina sidor.