Frågor och svar om Rätt hyra

Vad är Rätt Hyra?
Rätt Hyra är ett system för att bestämma hyror. Det tar stor hänsyn till var din lägenhet ligger och hur standarden är på lägenheten.

Tjänar Hyresbostäder på det här?
Nej. Vi tar varken ut mer eller mindre hyra totalt sett. De som har en högre standard i sin lägenhet får betala lite mer. De som har lägre standard får betala mindre.

Är Rätt Hyra samma sak som marknadshyror?
Nej. Det är inte marknaden som bestämmer hyrorna. Hyrorna styrs av överenskommelsen mellan Hyresbostäder och Hyresgästföreningen vid hyresförhandlingarna varje år. Skulle vi använda oss av marknadshyror skulle priserna på attraktiva lägenheter skjuta i höjden. Med Rätt Hyra har vi ett övre tak på vad en lägenhet får kosta.

Hur räknas Rätt Hyra ut?
Hyran baseras på standarden i din lägenhet och i vilket område du bor. Den värderas sedan genom ett poängsättningssystem.

Hur fungerar poängsättningssystemet?
Det bygger på tre viktiga delar:

 1. Din bostad - Den samlade poängen för din lägenhetshyra, baseras på bland annat yta, antal rum och kökets standard.
 2. Ditt område - Här poängsätter vi bland annat tillgång till service, kommunikationer och butiker. Men också arkitektur, läget, områdets attraktionskraft och tekniska standard.
 3. Korrigeringspoäng - Invändigt poängsätts din bostad genom exempelvis kökets och badrummets standard. Har du helkaklat badrum höjs din poäng. Saknar du köksfläkt sänker det din poäng. Vi tittar också på om du har tillgång till hiss och balkong. Korrigeringspoängen utgår från ett normalvärde. Saknar du något i din lägenhet står det -1. Om du har en lägenhet som är över standard står det 1. Varje korrigeringspoäng motsvarar ett visst antal kronor som förändras med tiden. Kontakta oss gärna om du vill ha det exakta värdet för korrigeringspoängen.

Hur vet jag vilken hyra jag kommer att få?
Lägenhetsdeklarationen visar vilken din rätta hyra är, vilka faktorer som bedömts och hur just din lägenhet blivit värderad. På hyresavin ser du också din hyra enligt Rätt Hyra. Du kan även logga in under Mina sidor på www.hyresbostader.se för att få information om just din lägenhet och din hyra.

Har Norrköpings privata hyresvärdar infört Rätt Hyra?
Enligt en rikstäckande överenskommelse från 2001 mellan Svenska Fastighetsägarföreningen och Hyresgästernas Riksförbund kommer även de att införa liknande system. I Norrköping är flertalet av de större privata fastighetsägarna anslutna till Rätt Hyra-systemet.

Hur bedöms min lägenhet?
Vi tittar på hur många rum du har, standard, planlösning och kök. Vi bedömer också din utrustning efter den normalstandard som finns i olika lägenhetsstorlekar, t ex

 • Spis
 • Kyl
 • Balkong/uteplats
 • Extra wc/dusch
 • Ytskikt i badrum/duschrum
 • Kvalitet på golv- och väggmaterial
 • Bredband

Vad bedöms i mitt hus?

 • Vi tittar exempelvis på:
 • Teknisk standard på tak och fasad
 • Värme- och ventilationssystem
 • Finns cykelrum?
 • Har du tillgång till bastu?
 • Har du uteplats eller terass?

Vi utgår från en normalstandard. Du får plus- eller minuspoäng beroende på husets standard.

Jag har extrautrustning jag redan betalar för. Vad gäller?
Tillval omfattas inte av Rätt Hyra. Du fortsätter att betala för dem precis som tidigare.

Vad bedöms i mitt område?
Vi tittar bland annat på:

 • Kommersiell service - Närhet till exempelvis livsmedelsaffär och handel.
 • Läge - Avståndet till centrum och tillgång till kollektivtrafik.
 • Offentlig service - Närhet till daghem, låg- och mellanstadieskola och vårdcentral.
 • Miljö - Närhet till natur, park, hav, lek och fritid. Hur närområdet ser ut och arkitekturen på ditt hus och ditt kvarter.
 • Attraktionskraft - Ditt område värderas utifrån undersökningar, kundenkäter, efterfrågan i vårt uthyrningssystem och vad kunniga människor inom ortens område anser.

Alla dessa faktorer har Hyresbostäder kommit överens om i samarbete med Hyresgästföreningen.

Vad händer om jag har lagt in exempelvis eget golv?
Rätt Hyra påverkar inte dig som utfört arbetet, däremot får nästa hyresgäst som flyttar in i din lägenhet en höjd korrigeringspoäng.

Kan bedömningsfaktorer förändras?
Rätt Hyra är ett levande hyressättningssystem, som ska fånga upp förändringar i värderingen av ditt boende – både bland hyresgästerna och på bostadsmarknaden. Vi kan exempelvis komma att omvärdera bedömningsfaktorerna för Rätt Hyra, men självklart meddelar vi dig om så blir fallet.

Vart vänder jag mig med fler frågor?
Kontakta Andreas Hafström, hyresjurist Hyresbostäder, tel: 011-21 15 88.